Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Jeśli chcesz kupić barszcz czerwony z butelki, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii albo większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem

Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieznacznie słodkawy, a zarazem kwaśny aromat sprawia, że rewelacyjnie łączy się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim kartofle, kawałki kiełbasy oraz jajo, inni wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem czy też kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa na obiad, lecz również wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy cudownie pasuje do chrupiącego krokiecika z grzybami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.

Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także dużo żelaza, dlatego rekomenduje się je osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, by uwydatnić naturalną słodycz buraka, pozostali wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyrządzać osobiście, jednak okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]