Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Kliknij tutaj.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje konieczne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu warto go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność czy wrzody żołądka. Działają one również osłonowo podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]