Kup sok z buraków kiszonych na https://bit.ly/2We0hGJ.
Kiszonki wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często pojawia się na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości
Bodaj każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaskowaty, jednak nadzwyczaj zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witamin z grupy B, C, A oraz E, jak również rozmaite minerały, jak np. fosfor, wapń i żelazo. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, ale rekomenduje się wypijać go cyklicznie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz wspomaga trawienie, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też anemikom. Oczywiście nawet z tak zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się wypijać mniej więcej jedną szklankę soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kiszonych buraków jest drugim lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania i który konsumujemy też jako przekąskę. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: korzystnie wpływa na przemianę materii, poprawia koncentrację, a zarazem obniża ciśnienie. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm albo schorzenia nerek, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]