Jeśli chcesz kupić różową sól himalajską, koniecznie odwiedź tę stronę.
Substancją konieczną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się stosować je w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Pomimo, że nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk czy potas, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, cynku czy potasu, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]